Meshkujt prijnë me numra në shkollimin e mesëm në Kosovë!

Meshkujt prijnë me numra në shkollimin e mesëm në Kosovë!

110
0
SHPËRNDAJE

Pavarësisht rritjet së numrit të nxënësve në Kosovë, me theks të veçantë gjinisë femërore, numri i meshkujve që vijojnë shkollimin e mesëm të lartë është më i lartë se ai i femrave.

 

Sipas statistikave të Agjencisë së Statistikave të Kosovës (ASK), për vitin shkollor 2014/2015, nga 83 mijë e 743 nxënës që e kanë vijuar arsimin e mesëm të lartë, 44 mijë e 385 nxënës janë të gjinisë mashkullore dhe 39 mijë e 358 nxënës janë femra.

Sipas statistikave të ASK-së del se numri më i madh i nxënësve që vijojnë shkollimin e mesëm të lartë është në klasën e XI-të, për të vazhduar me klasën e 10 dhe në fund në klasën e XII-të, transmeton Telegrafi.

Klasën e XI-të e vijojnë 28 mijë e 326 nxënës, derisa klasën e X-të e vijojnë 28 mijë e 223 nxënës. Klasa e XII-të vijohet nga 27 mijë 141 nxënës.

Sipas të dhënave të ofruara nga ASK për vitin shkollor 2014/2015, del se shkollat profesionale në Kosovë prijnë me numrin e nxënësve, ku numri i tyre është 41 mijë e 940 nxënës, derisa gjimnazet frekuentohen nga 41,803 sosh.

Nga ana e përkatësisë etnike, numri i nxënësve që vijojnë mësimin në arsimin e mesëm të lartë është: shqiptarë – 81,545, boshnjakë – 959, turq – 670, ashkalinj – 211, serb – 195, egjiptianë – 102, romë – 51, goranë – 5 dhe të tjerë – 5.

Sipas statistikave të ASK- së, numri i mësimdhënësve në arsimin e mesëm të lartë, në vitin shkollor 2014/2015, është 5358, ku numri i mësimdhënësve meshkuj është 3277, derisa numri i mësimdhënësve që i takojnë gjinisë femërore është 2081.

Numri i atyre që shërbejnë në administratë në kuadër të institucioneve që përfshijnë arsimin e mesëm të lartë është 341 punëtorë, ku edhe këtu prijnë meshkujt me 267 vende pune, derisa femrat kanë 74 vende pune.

Sipas ASK-së, për vitin shkollor 2014/2015, numri i nxënësve që e kanë ndjekur arsimin e mesëm të lartë në sektorin privat del të jetë 20476 nxënës, nga ta 1065 nxënës janë femra dhe 1401 janë meshkuj.